"It is about building a house on top of a hill, just outside Toledo. The hill is oriented to the southwest and has a very interesting view of the distant horizon, to the northwest, up to the Gredos mountains.
We establish a longitudinal podium 6 meters wide and 3 meters high, inside this long box all the functions of the house are developed. This long piece of concrete creates a long high horizontal platform, as if it were a dam that emphasizes the landscape with enormous force.
This long concrete box is both perforated and solid, creating the proper full and empty and suitable for the required functions (Patio + covered patio, kitchen, living-dining room, bedroom, patio + patio, bedroom, garage, swimming pool, bedroom, patio). And just as the living-dining room opens onto the garden, the bedrooms turn into courtyards that open up to the sky and the garden, offering them comfortable privacy. At the rear of the living-dining room is the staircase that communicates with the upper level.

On the podium and flush with it, a canopy was built with ten square-section concrete pillars supporting a simple flat roof. As if it were a ten-legged table. Under that roof and behind the pillars, a clear glass box. To protect ourselves from the view of the neighboring house, we planted some simple poplars.

Once again the theme of the Cabin on the Cave. Once again the theme of tectonic architecture on stereotomic architecture.
Alberto Campo Baeza

Purchasable drawings
Photogallery
Latest post from the blog
  • Download
  • Free
    for all
  • Free
    for Archweb Users
  • Subscription
    for premium users
  • SINGLE PURCHASE
    pay 1 and download 1
Archweb related