Simmons Hall opened in 2002 as a dormitory for MIT students

It has been nicknamed "The Sponge", the sponge, because the architect Steven Holl modeled it like a sea sponge. The building houses 350 rooms for students. It contains 5,538 windows and was built in prefabricated reinforced concrete supported by steel panels.
When MIT commissioned Steven Holl to design a dormitory in 1999, the purpose was clear: the space around and inside the building should have stimulated interactivity among students. MIT focused on the use and function of the building and Steven Holl - with his artistic ideas - made this ten-storey dormitory a small city with opposite architectural elements and in harmony, with empty and full spaces, opacities and transparencies. It would have been a porous structure that would have absorbed the light through a series of large openings that cut the structure, so as to filter the light in sections. These openings then became interactive spaces for students, offering views at different levels. In his original drawings Holl referred to these building openings as "lungs" that brought natural light by circulating the air. The 18,000 m2 of this project not only houses student accommodation, but also a 125-seat theater, an evening café, and a street-level restaurant.
Source: Massachusetts Tourism Office (www.massvacation.it)
 
Purchasable drawings
Photogallery
Latest post from the blog
  • Download
  • Free
    for all
  • Free
    for Archweb Users
  • Subscription
    for premium users
  • SINGLE PURCHASE
    pay 1 and download 1
Archweb related